Legiunile romane, Wehrmacht, Legiunea Straina, Seals. Dar cea mai buna armata a fost Die Wehrmacht. Deutschland uber alles – asta e… Ii respect, desi ma plictisesc cu perfectiunea lor:)
Nu pot sa-mi scot din cap o povestire a bunicului meu (colonel in Armata Regala): gara din Galati 1942, un colonel neamt se aseaza la coada la bilete, in aglomeratie (mister: n-avea alta resursa de deplasare la Bucuresti?). Trenul pleaca, si se anunta in statie ca a plecat. Colonelul neamt isi ciocneste cizmele, salutand militareste – nu cu Heil, mana intinsa, ci la cozoroc, in unghi drept, se intoarce si pleaca.
Uneori iti doresti ca Germania sa fi castigat razboiul… Fara Adolf l-ar fi castigat cu siguranta.
Dupa el, doi ani mai incolo, au venit oamenii lui ‘davai ceas’, dupa ce iti violasera femeia.

(P.S. Dedicatie pentru Michael Krieger, cel mai bun elev al meu la Logica si Argumentare, Colegiul National Cantemir Voda, 2004-2005, cred).
(P.P.S. La Stalingrad, soldatii aia, incercuiti si depasiti numeric, au ascultat ordinul dement al lui Hitler: ‘Crapati acolo!’ Von Paulus avertizase de multa vreme ca nu exista alta optiune decat retragerea. Boul de Adolf insa… Ma gandesc la ce-a fost in mintea lui Von Paulus, cand s-a predat ca sa salveze oameni de numarat pe degete, laolalta cu umilinta aferenta. Dar, mai ales, ma gandesc la daruirea celor care au murit in picioare, stiind ca n-au cum sa lupte unul importiva douazeci.