Dupa consultarile cu partidele politice, presedintele Traian Basescu a sustinut o declaratie de presa pe tema restructurararii cheltuielilor bugetare. Un discurs in care seful statului a repetat aceleasi lucruri. Din care am aflat ca in Romania „cancerul il reprezinta salariile bugetarilor si pensiile”. Nimic despre relansare economica. Singurul program anticriza al Guvernului pare scrisoarea de intentie catre FMI. In rest, nici o informatie noua, nici o solutie, nici un plan pentru iesirea din criza. “Romania  are şansa de a avea o datorie publica mult mai mica decat alte state UE. Am considerat  ca avem obligatia sa actionam acum pentru a ne reduce dependenta de un imprumut extern.  Va reamintesc mandatul cu care a venit FMI, UE si Banca Europeana la Bucuresti”, spune Basescu. Apoi, foloseste momentul pentru a incorda si mai tare relatia cu seful FMI, Dominique Strauss-Kahn, care a declarat recent ca nu le-a recomandat autoritatilor de la Bucuresti taierea cu 25% a salariilor. ” Mandatul FMI a fost urmatorul-cresterea TVA-ului de la 19-24%, a cotei unice de la 16-20% si reducerea salariilor in sectorul bugetar cu 20%.  De ce am respins aceasta varianta-pentru ca era varianta care nu trata problema. Repartitia cheltuielilor bugetului de stat al Romaniei. In plus, dupa toate analizele, cresterea TVA-ului de la 19-24% ar fi generat o inflatie care s-ar fi scris cu doua cifre-minim 10% in acest an”, a declarat Basescu. Ne-a speriat apoi cu o previziune sumbra: „angajarea unui nou imprumut fara restructurarea cheltuielilor bugetare, ar face ca, in urmatorii doi ani, Romania sa ajunga la 67% datorie publica din PIB „.

Traian Basescu a sugerat apoi ca ar putea ceda in fata presiunilor sociale „insuportabile” pentru ca nimeni nu poate deveni dusmanul propriului popor”. Situatie in care „nu avem decat sa ne finantam de pe piata libera”. Spune ca e convins ca nu vom reusi din cauza realitatilor de pe piata europeana. „Lipsa unui acord cu FMI nu poate fi decat o condamnare la nefinantare a Romaniei”. Optiunea sa este ca scrisoarea catre FMI sa plece exact in termenii in care a fost negociata, avand convingerea ca „decat marirea de taxa, e mai bine sa facem controlat reducerea de venituri”. „Toti banii pe care ii produce economia romaneasca se utilizeaza pentru acoperirea consumului si nu pentru investitii”. Traian Basescu a tinut apoi sa le reaminteasca romanilor ca, in campania electorala, a vorbit despre modernizarea institutiilor si restructurarea aparatului bugetar si a cheltuielilor bugetare. „A venit timpul sa o facem pentru ca altfel intram intr-un proces de grecizare a tarii”.

Fiind  repetitiv, gol si fara substanta, discursul presedintelui nu a fost transmis integral de televiziunile private de stiri din Romania.

In aceasta seara, liderii sindicali au facut apel la unitate. Marius Nistor, liderul Sindicatului Spiru Haret, le-a transmis colegilor sai ca, daca in opinia presedintelui cancerul economiei romanesti il reprezinta salariile bugetare si pensiile, pe un astfel de discurs al sefului statului, sindicalistii ar trebui sa fie mai bine stimulati sa participe la greva generala din 31 mai.  „Domniei sale ii plac referendumurile. De ce nu face un referendum ca sa ceara parerea poporului fata de decizia pe care a luat-o in legatura cu viata noastra?”, a intrebat Nistor, prezent la emisiunea Sinteza Zilei difuzata de Antena3.

http://www.ziuaonline.ro/politica/3548-basescu-declaratie-de-presa.html