Intenţionat am lăsat diacritice nerezolvate în titlu. Fireşte, pentru ca strâmbăm noi lumea perfectă creată de Domnul. Nu sunt ecologist, dar au şi ăştia o parte de dreptate.

Viaţa noastră întreagă e o colecţie, o enciclopedie, un DEX de diacritice. Limba nu minte niciodată, iar scrisul  trădează adevăratele noastre intenţii, or porniri. Suntem un „neam păcătos”, care se încăpăţânează să creadă în John Lennon (n-am nimic cu geniul lui – sunt şi eu un rocker – dar nu vreau să cred în lumi fără graniţe şi fără religie).

Suntem imperfecţi şi păcătoşi. Fapt dovedit. Cântăm despre pace în secolul XX, CARE SECOL A NUMĂRAT MAI BINE DE 100 DE MILIOANE DE OMUCIDERI, IAR CIFRA ÎNCĂ E RELATIVĂ. Un secol în care John Lennon însuşi a fost împuşcat de 5 ori în spate. Şi un secol în care mie îmi pasă prea puţin de asta, iar altora nu le pasă deloc.

Şi ne punem speranţe în secolul 21, iar şi iar, fără să vedem criza. Criza nu e economică, ci morală. Nu e un accident tehnic, economic, bancar, doar bancar. E umană, la capăt de lume. Este criză pentru că mie nu-mi mai pasă de destinul meu, în acel fel în care tatălui meu îi păsa, incluzând aici şi copiii. Eu am chiar tupeul să zic că n-am făcut copii pentru că sunt sărac. Idiot ce sunt! În secolul XXIV – ca să fiu aleatoriu – era mai bine financiar?

Dar, revin la titlu, este şi lumea noastră. Nu e a politicienilor, bancherilor, afaceriştilor, impozatorilor, stăpânilor care se cred ei stăpâni, caracterizaţi de regulă prin precaritate intelectuala. Suntem oameni educaţi, unii dintre noi. Am crezut in şcoală. Degeaba?

Ce poate fi mai umilitor pentru un Muzician decât aruncatul cu dolari ai maneliştilor? (Câţi oameni ştiu că un ton are nouă come iar asta face diferenţa intre un bemol şi un diez?) Ce poate fi mai umilitor pentru un filosof decât prezenţa pe sticlă a unui agramat politician, care vorbeşte, cică, de treburile Cetăţii. Ce poate fi mai umilitor pentru un medic decât ALUNGAREA  lui din ţară? CE POATE FI MAI UMILITOR PENTRU UN ROMÂN DECÂT FAPTUL CĂ ÎN PROPRIA LUI ŢARĂ I SE SUGEREAZĂ SĂ-ŞI IA PAŞAPORT, întru a se duce aiurea, în lumi şi ţări în care – deja – ţiganii de la putere i-au compromis imaginea.

Ce poate fi mai umilitor decât faptul de a nu avea curaj să te declari Român?

Poate doar simplul fapt de a te declara român…

Trăim intr-o Românie ascunsă, după blocuri şi după bloguri. Diacritic.

FGL