Manipulare la scară mare sau adevăr la cote mici

(Cotidianul, 17.02)

 

Înregistrările, difuzate în mass-media, de la ultima şedinţă cu Traian Băsescu a liderilor la vârf şi a celor judeţeni din Partidul Democrat Liberal ridică semne de întrebare cu privire la scopul acestora. Şi în trecut, cam de la jumătatea anului trecut încoace, au apărut asemenea înregistări ciudate.

 

Ciudate, având în vedere că provin de la şedinţele unui partid în care Legea Tăcerii este cel puţin la fel de aspră ca în interiorul unui serviciu militar secret. Sunt cu adevărat scăpări ale cerberilor PDL sau sunt scăpări bine controlate şi cu un scop bine definit? O fi acel scop de a transmite în media doar ce şi cât vrea partidul şi în felul acesta de a adormi vigilenţa jurnaliştilor care, satisfăcuţi cu o înregistrare, să nu le caute şi, mai grav, să le şi găsească pe cele care ar pune într-o lumină gravă partidul. Înregistrări adevărate de la şedinţele de partid, unele care să pună partidul în severă dificultate, sunt cele publicate în exclusivitate de „Evenimentul zilei” în 2004 de la şedinţele PSD. La scurt timp, PSD ieşea şifonat din alegeri.

Mai multe semne de întrebare ridică aceste ultime înregistrări de la şedinţele PDL. Fără vreun alt comentriu, iată întrebările:

– Cum se face că de opt luni apar asemenea înregistrări în mass-media, de la şedinţele unui partid în care membrii săi se uită de zece ori în jur când văd un jurnalist, mai ales unul de la o instituţie de presă adversă?

– Cum se face că de opt luni apar asemenea înregistrări în mass-media, de la şedinţele unui partid în care membrii sunt aspru sancţionaţi dacă dau ceva în mass-media „pe surse”?

– Ce a apărut „pe surse” defavorabil, de mai bine de doi ani încoace, la adresa PDL, în afara unui incident legat de biroul de presă al partidului?

– În condiţiile în care membrii PDL – ca şi mulţi alţi politicieni în general – urlă când şi cel mai mic amănunt legat de bucătăria internă ajunge la presă „pe surse”, a fost auzit vreun fruntaş pedelist protestând măcar şi firav la apariţia în presă a înregistrărilor audio?

– Iritat dincolo de limitele general acceptate până şi de cea mai mică şi nevinovată informaţie de presă apărută „pe surse” despre activitatea sa, Traian Băsescu a fost auzit vreo dată protestând faţă de apariţia acestor înregistrări?

– După şedinţele de anul trecut cu PDL, a ieşit Traian Băsescu sau l-a desemnat vreodată pe V. Turcan să protesteze cu privire la apariţia în media a înregistrărilor?

– A cerut distinsa preşedintă a Camerei Deputaţilor sau vreun parlamentar al PDL anchetă administrativă (internă) cu privire la scurgerile către presă a înregistrărilor de la şedinţele desfăşurate de mai mult timp în incinta acestei prime instituţii a statului?

– Dacă nu au fost făcute cu acordul lui Traian Băsescu şi al PDL, au fost sesizate CSAT, Parchetul General, Poliţia, SRI cu privire la aceleaşi înregistrări?

– A văzut cineva vreun rând scris de bloggerii de serviciu, unii dintre ei cu soldă directă de la Cotroceni, împotriva scurgerilor spre presă a înregistrărilor?

– Cine, cum şi cu ce rezultate a făcut anchetă în PDL cu privire la aceleaşi „scăpări”?

– A existat vreun fragment minuscul din toate aceste înregistrări care să fi pus, măcar puţin, în vreo lumină defavorabilă PDL-ul sau pe Traian Băsescu?

– Au făcut amintitele înregistrări altceva decât să confirme „pe surse” ceea ce urma să fie făcut public sau ceea ce deja era public cu privire la PDL şi la Traian Băsescu?

– De ceva timp încoace, şi înregistrările ajunse la TV şi informaţiile din presa scrisă „pe surse” (cu privire la revolta anumitor lideri faţă de Cotroceni) au servit altui scop în afara schimbării în ochii electoratului a imaginii PDL de partid supus, de „partid-ghiocel” (umil, preaplecat), în faţa lui Traian Băsescu?

– Au mai servit aceleaşi înregistrări altui scop decât acela de a da impresia – atât de hulită – că Traian Băsescu dictează tot ce ţine de PDL şi că nimeni nu are curajul să îi sufle în faţă decât cu acordul lui?

– Fragmentul acela cu „răzvrătirea” lui Nicuşor Păduraru a însemnat altceva decât o dulce manipulare menită să arate că sunt voci care se „ridică” împotriva lui Traian Băsescu?

– Cât de lezat sau cât de şifonat a ieşit Traian Băsescu după observaţia lui Păduraru?

– A însemnat altceva decât o laudă (îmbrăcată în mod şiret într-o aparentă critică) la adresa lui Traian Băsescu observaţia cuviincioasă a lui Păduraru cu privire la stejar şi la umbre?

– Unde e replica lui Băsescu la ce a zis Păduraru, dacă înregistrarea nu a fost una scăpată în mod controlat?

– O fi specialitatea casei PDL-Băsescu aruncarea în presă de informaţii din interior, fie că sunt scăpările către presă ale transcrierilor din dosarele duşmanilor – politici sau nu, din opoziţie sa nu – ai lui Traian Băsescu, fie că sunt „scăpările” de înregistrări de la şedinţele PDL?