Taică-su, mai înţelepţit – parşiv atât cât trebuie şi nu mai mult, ci niciun pas – i-a spus să nu se bage la Naţională. Fiul, portar inept de statură, s-a lăsat luat de ambâţ: ia sa-ţi arăt ca pot! Complexulul fiilor de vedete…
E acum în stare să facă praf echipa neînţelegând că nu e timpul lui şi că nu e e buricul pământului. Din orgoliu l-a lovit pe Mutu tot meciul cu Bosnia, făcând în aşa fel încât nici o minge se nu ajungă la el. Criticat apoi pentru asta, a dat invers, cu scuza că e cu Luxembourg şi nu se pune: oricine putea marca. Dar, daca nu era Mutu, nu era sigur că era 3-1 (umilitor! înainte le dădeam 7-0).
Şi nu vrea să plece, piticania care a fost portar de mâna a doua, antrenor la o echipă nu de mâna-ntâi, complexat de tată. Vrea să demonstreze ceva, dar în numele tatălui care nu mai are nevoie de demonstrat ceva.

Pleacă, Răzvane! Naţionala nu e a ta.

Pro Sport:
Selecţionerul Răzvan Lucescu nu dă semne că se gândeşte să părăsească banca naţionalei nici după ce a fost huiduit de suporterii nemţeni prezenţi la meciul cu Luxemburg, aducând ca argument în apărarea sa faptul că şi celelalte echipei ale grupei s-au descurcat greu în faţa reprezentativei din Marele Ducat.

„Viitorul îl văd cum am zis la conferinţă. Avem 5 puncte, am scăpat de meciurile grele în deplasare. De acum jucăm acasă şi fiecare partidă va fi precum o finală. Mă gândesc numai la meciul cu Bosnia acum.

A fost lipsă de concentrare la faza golului luxemburghez, care a picat în urma unei faze fixe. Era normal să avem o astfel de cădere după eşecul de la Zenica. Până al urmă, doar noi şi bosniacii le-am marcat trei goluri luxemburghezilor, Franţa şi Albania s-au chinuit mai mult ca noi.

Mutu este jucătorul de mare talent al fotbalului românesc, ştiam că va avea această evoluţie. Are satisfacţia acestei „duble”, de el avem nevoie. Modul în care s-a comportat în aceste 9 zile a fost unul extrem de profesionist. Mai are timp să câştige, trebuie doar să aibă evoluţii precum cea din Bosnia şi cea de azi”, a spus Lucescu la TVR.

După ce a salvat România în meciul cu Luxemburg prin „dubla” sa, Adrian Mutu nu s-a sfiit la finalul partidei de la Piatra Neamţ să îl atace pe selecţionerul Răzvan Lucescu:

„Au dat gol dintr-o fază fixă, dar am demonstrat până la urmă că nu suntem la acelaşi nivel cu Luxemburg. Nu cred că a avut nimeni timp să îngheţe, pentru că am egalat imediat. Suporterii pot să strige ce vor, pentru că au dat bani pe bilet, dar vreau să ştie că fiecare jucător merită să joace pentru această echipă naţională. Nu pot să spun că m-am simţit mai bine în sistemul de joc de astăzi, în Bosnia nu am avut niciun sistem, am jucat ce am ştiut. Oricum pierdeam, pentru că am stat cu fundul în poartă. Noi mai sperăm în calificare, suporterii să fie alături de noi”, a spus Mutu la TVR.


Limpede, nu?

Atacantul Ciprian Marica a atacat şi el, voalat, tactica abordată de Răzvan Lucescu în meciurile cu Bosnia şi Luxemburg, după ce şi Adrian Mutu făcuse acelaşi lucru imediat după fluierul final al partidei de la Piatra Neamţ.
„Este frumos când învingi, dar ne-am fi dorit să câştigăm şi în Bosnia. Alta era starea noastră acum. Trebuie să sperăm şi să credem în şansa noastră, cât de mică ar fi ea. Nu ar trebui să ne calificăm cu dezafilierea Bosniei, dar ne-am bucura dacă se va întâmpla asta. Am demonstrat în mai multe momente ale meciului că nu suntem la nivelul Luxemburgului, chiar dacă ne-a fost greu. Dacă avem curaj şi atacăm, putem să şi marcăm. Dăruire avem, dar curajul ne lipseşte”, a spus Ciprian Marica la TVR.

Când te chinui să egalezi nişte semiprofesionişti, care joacă prin ligi obscure din Europa, nu mai poţi avea pretenţii cu Bosnia sau Belarus, chiar dacă ai încă un jucător de clasă mondială, cum este Mutu. A fost 3-1 aseară, dar sunt prea puţine motive să considerăm acest meci drept o victorie.
Degeaba a schimbat Răz­van Lucescu sistemul de joc. În disperare de cauză, selecţionerul a aruncat pe teren patru atacanţi veritabili, însă s-a trezit că nu mai are cine să facă legătura între linii. În mod normal, Mutu ar fi trebuit să vină la construcţie, însă atacantul Fiorentinei a preferat postura de vârf împins. De aici, disperare totală, lipsă de idei şi rezolvări rudimentare: mingi aruncate direct pe vârfuri. Obişnuiţi cu defensiva, luxemburghezii au distrus uşor atacurile tricolore şi au contraatacat periculos.
Tricolorii, „lei” după pauză
Ca o consecinţă, în minutul 22 au deschis scorul, la o gafă a lui Gardoş: primul gol al lor în actualele preliminarii şi cel dintâi din istoria disputelor cu România!!! Noroc cu Mutu, care le-a închis gura suporterilor două minute mai târziu, când a preluat la limita ofsaidului şi a egalat. Cu un Stancu inexistent, cu Zicu lent şi fără orizont, România a intrat la cabine într-un cor de fluierături, adresate lui Răzvan Lucescu.
După pauză, Lucescu a mutat: Torje în locul lui Stancu şi parcă flancul drept s-a mai înviorat. Mutu a rămas însă cel mai periculos şi în minutul 58 a şters bara la o foarfecă de la marginea careului, anunţând momentul său de graţie: gol cu capul în minutul 67. Mutu, jucătorul căruia i s-a refuzat naţionala, a salvat din nou România. Golul lui Zicu a adus în final o linişte amară. Amară pentru că acum rămânem singuri în faţa propriilor evaluări şi cu aceleaşi urâte imagini din Bosnia în minte.

Pe principiul rotaţiei, selecţionerul Răzvan Lucescu a decis aseară să-l titularizeze în poarta echipei naţionale pe Ciprian Tătăruşanu. Numai că stelistul a avut unele emoţii cu echipamentul de joc. Surse din anturajul naţionalei susţin că tricoul lui Tătăruşanu a venit de la Bucureşti cu numele scris greşit, astfel că a fost nevoie să fie comandat un alt echipament, care a venit cu o zi înainte de meci.