Calul e al doilea prieten al omului, se zice, după câine. Distincţia e totuşi relativă, luată doar în ordinea şi ea relativă a domesticirii. Nimic nu se poate compara cu privirea blândă a calului, căluţului, mânzului. Copiii, la bâlci, se dau în căluţi. „Cavaleria” e un cuvânt greu de înţelesuri şi consecinţe. De la nobleţea noastră căpătată datorită unui cal care ne înalţă, la forţa unei armate antice sau medievale, la poştalioane, la mijloacele de transport moderne (puterea unui motor se măsoară în cai-putere). Şi iarăşi la forţă. „Call the cavallery!” – zic şi azi soldaţii americani când cer suport aviatic.

Iar calul a fost mereu ascultător, prietenos, blajin odată domesticit – dar mândru şi demn ca mustang, letal ca un avion de vânătoare. Şi, în forma lui plastic-stilizată, ne dansează copiii.

Nişte căluţi urmează acum să fie aprioric făcuţi salam pentru firme italiene (contractele, aud, sunt semnate). Cică ar fi bolnavi de moarte (dar de mâncat sunt buni…), şi trebuie tăiaţi. Erau ultimii cai sălbatici din Europa. Ultimii mustangi.

Verdictul s-a luat înainte de raportul medical concret. Cineva a pus iar de-o afacere…

Accesaţi pe Facebook pagina DulceDeea, unde aveţi mai multe informaţii, inclusiv numere de telefon pentru proteste. Să nu-i lăsăm să-şi facă de cap. Sunt căluţii NOŞTRI!

P.S.  Mai adaug ceva care o să mă facă să plâng. Eram în armată, la Deveselu, pe aeroport militar, unde exista şi un G.A.Z. (adică un soi de minicooperativă de producţie – lanuri adiacente, păsări, vite, porci. Cei mai porci erau oamenii. Un baştan, de la ţară, se preocupa îndeosebi de un cal. Fost cal de curse, acum bătrân şi orb, că de-aia şi fusese aruncat acolo, ca o cârpă. Idiotul de ţăran îl bătea şi se amuza când calul se lovea cu capul de ziduri, neînţelegând răutatea. Eram poate prea mic, prea timid sau prea firav să îi rup ţăranului căpăţâna de pe umeri. Doar plângeam…

http://www.facebook.com/notes/dulce-deea/e-nevoie-de-mesajul-t%C4%83u-arat%C4%83-i-prefectului-de-tulcea-c%C4%83-cei-71-de-cai-s%C4%83lbatici/173527019371039

http://www.realitatea.net/flashmob-vineri-seara-pentru-salvarea-cailor-salbatici-de-la-letea_836783.html