În Europa, politicienii de la Bucureşti sunt luaţi peste picior de oficialităţi

Ce au înghiţit parlamentarii români în Germania

Deşi s-au scurs patru ani de la aderarea la UE, România continuă să fie percepută ca ruda amărâtă şi, de ce nu, mai fraieră a Europei. Că ţara noastră este tratată ca una second-hand au simţit-o pe pielea lor deputaţii şi senatorii care au efectuat săptămâna trecută o vizită în Germania, la invitaţia Grupului parlamentar de prietenie.

Deşi agenda cuprinde întâlniri cu importanţi oficiali ai Bundestagului, parlamentarii români nu au reuşit să ridice nicio problemă importantă pentru ţara noastră. Nu că nu ar fi încercat, dar au fost avertizaţi din start de gazde că ar fi mai bine să tacă înţelept şi să zâmbească frumos.

Trataţi ca neamurile de la ţară

În afară de temele propuse de reprezentanţii Legislativului german (situaţia din Siria sau Liban, spre exemplu), niciun alt subiect nu a putut fi pus pe tapet. Pe după colţ, la insistenţele alor noştri, s-a atins, în final, şi spinoasa problemă a aderării la spaţiul Schengen. Dar şi aici, parlamentarii români au fost obligaţi mai mult să tacă şi să asculte. Concluziile nu au fost dintre cele mai încurajatoare, nemţii explicând clar că atâta timp cât justiţia din România nu va funcţiona, Germania nu ne va susţine în vederea aderării. Că ţara noastră este practic izolată din punct de vedere diplomatic şi că parlamentarii germani nu dau doi bani pe omologii lor români a demonstrat-o şi modul în care nemţii au înţeles să-şi trateze oaspeţii. Prima întâlnire nu s-a desfăşurat în vreun salon oficial, ci într-un fel de cantină. Mai mult, la dineul oferit de Susanne Kastner, vicepreşedintele Bundestagului, deputaţii şi senatorii au fost omeniţi cu parizer pane şi covrigi, iar la desert li s-a oferit griş cu fructe. Şi asta în timp ce românii nu ştiu cum să se mai facă preş în faţa oricărui oaspete străin care ajunge prin ţara noastră. Deşi dezamăgiţi de felul în care au fost trataţi, parlamentarii noştri au decis să treacă sub tăcere jenantele momente. Cu toate acestea, contactat de ziarul “Naţional”, deputatul PSD Mădălin Voicu (unul dintre cei şapte parlamentari care au mers în Germania) a confirmat că deplasarea a fost un fiasco. “Strict politic pot să vă spun că vizita a fost un eşec. Nouă nu ni s-a oferit ocazia să aducem în dezbatere problemele reale şi importante ale ţării, iar nemţii nu au făcut altceva decât să mai bifeze o acţiune”, a declarat Voicu.

Le-au dat-o şi în scris

În programul pregătit pentru aleşii noştri, gazdele au inclus şi o vizită la un centru social în care sunt primiţi tineri imigranţi din ţări precum România, Bulgaria, Serbia etc. Ca să fie siguri că parlamentarii români au înţeles clar că şi-au luat-o pe toate părţile, la finalul vizitei, nemţii i-au cadorisit cu o broşură surpriză. Intitulată “Sexul ca meserie – mic ghid pentru băieţi”, cărticica (dedicată tinerilor din centru care obişnuiesc să se prostitueze) conţine sfaturi explicite despre relaţiile homosexuale.

ANA-MARIA LUDATŞER

FGL: Îi sfătuim pe pârţari să ţină distanţa faţă de România. Dacă ţin la viaţă.