Poate fi rezumată în două cuvinte: Subiectivitate, respectiv afectivitate. Acestea, fie separat, fie împreună (dar mai ales împreună – nu există femeie analitică), sunt responsabile de foarte multe adiacenţe: plânsul, reproşul, repetitivitatea (adică revenirea de un catralion de ori la un subiect pe care îl credeai deja discutat şi rezolvat), încăpăţânarea, apelul constant la un neclar cuvânt „Iubire” (argument ultim, absolut), sfidarea logicii. Chiar şi atunci când e Marie Curie sau femeie de afaceri îmbrăcată „business” se alege praful de toate preocupările intelectuale sau pragmatice, imediat ce va fi vorba de un bărbat sau de o păruială cu altă femeie (pentru un bărbat, fireşte).  Interesul pentru vreo cunoaştere anume este de fapt o bijuterie cultivată natural, ceva de care e nevoie pentru a fi natural mai atractivă pentru bărbat, dar mai ales mai atractivă decât alte femei. (Bărbatul e miserupist – se suportă foarte bine neras, neîngrijit, şi e puţin cam nervos când – pocnit de amor – trebuie să se dichisească decent, la vreo întâlnire).

„Femeii i-a zis: (…) şi dorinţa ta se va ţine după soţul tău, şi el va domina peste tine” (Gen. 3:16).  Din nefericire, orice Adam are o Evă care îi dă să mânce din fructul interzis. În formă sublimă, orice Romeo are Julieta lui… Din fericire, oricare Adam sau Romeo se descurcă emoţional pe cont propriu, că e plină lumea de Eve şi de Juliete. Necazul e că fiecare dintre ele va crede posesiv că a pus mâna definitiv pe el şi va încerca să-i controleze viaţa până la cele mai mici amănunte. Mare greşeală. Ori îl sinucide, dacă e mai slab de înger, ori îl pierde iremediabil. Bărbatul nu e femeie: iubirea e o slăbiciune pentru el (a învăţat lecţia asta de la Adam). Când o tolerează e ca şi cum ar juca într-un film. Apoi începe alt film… Sau revine constant la lucrurile serioase de care se ocupă, unde sentimentele cad ca muştele în faţa raţiunii obiective, reci. Pentru cea mai inteligentă femeie, raţiunea e ori un hobby, ori o podoabă. De murit n-ar muri decât pentru un bărbat.

P.S.  Nu sunt câtuşi de puţin misogin. Antifeminist şi anti-gay, da. Aş spânzura toţi pârţarii şi jumătate dintre lesbiene…