Germanii nu sunt cei mai muncitori europeni, ci locuitorii ţărilor din sudul Europei, arată un raport realizat de banca franceză Natixis, citat de AFP.
Nemţii muncesc doar 1.390 ore/an, în medie, comparativ cu grecii (2.119 ore), italienii (1.773 ore), portughezii (1.719 ore) şi spaniolii (1.654 ore), potrivit analizei bazate pe cifrele biroului european de statistică Eurostat şi ale Organizaţiei pentru Dezvoltare şi Cooperare Economică (OECD).

Economistul-şef Patrick Artus, autorul analizei, contrazice astfel declaraţiile cancelarului Angela Merkel. Recent, oficialul german a declarat că locuitorii din statele cu datorii precum Grecia, Spania şi Portugalia sunt leneşi.

La nivel mondial, Mexic şi Japonia sunt ţările în care se munceşte cel mai mult, respectiv aproape zece ore pe zi fără întrerupere, arată un alt studiu, realizat de OECD. Astfel, un mexican lucrează 9,9 ore/zi, din care 4,2 ore sunt neplătite, iar un japonez, 9 ore/zi, din care 2,7 ore nu sunt plătite.

Analiza băncii Natixis nu face referire şi la România. Un alt studiu, realizat de European Industrial Relations Observatory în 2009, arată că angajaţii români muncesc 41 de ore pe săptămână, în medie.

La ce vârstă se pensionează europenii

Germanii nu sunt campioni la capitolul muncă nici dacă se măsoară întreaga perioadă lucrată până la pensie.

Cu toate că vârsta de pensionare a germanilor este de 65 de ani şi va ajunge la 67, portughezii şi spaniolii muncesc mai mult, relatează AFP. Pensionarea reală are loc la 62,6 ani şi respectiv 62,3 ani, comparativ cu germanii, care se pensionează la 62,2 ani.
Vârsta reală de pensionare a grecilor este de 61,5 ani, dar se aşteaptă să crească la 63,5 ani până în 2015, ca urmare a măsurilor de austeritate adoptate de guvernul de la Atena.

Sursa: http://www.gandul.info/