(de Mihai Giurgea)

Standard.ro (Mihai Giurgea): SUA se prăbușește într-o lună
Gata! Datoria SUA a ajuns cat Produsul Intern Brut!
Pe US National Debt Clock puteți vedea in timp real cat se împrumuta americanii in fiecare secunda. Si pe ce cheltuiesc banii. Practic, întreg bugetul SUA este rezumat pe o singura pagina, pe înțelesul oricărui american. Aveți acolo si alte date importante despre SUA: cate firme au dat faliment in 2011, câți angajați si câți șomeri sunt (oficiali si neoficiali), câți bugetari, câți pensionari, ce economii mai are o familie americana medie (foarte mici: circa 6 500$) etc. Observație: bravo guvernului american care ii informează pe oameni, ca sa decidă singuri ce e de făcut. Politrucii români habar n-au pe ce lume trăiesc (Boc nici nu știa cate agenții guvernamentale sunt, câți angajați au si cu ce salarii sunt plătiți). Iar ce știu ai noștri, țin cu grija secret si dau publicității date false, de frica sa nu piardă voturi.

Obama s-a împrumutat intr-un an, cat alții in șapte!
Anul trecut, Asociația Economiștilor Americani avertiza ca, daca SUA se mai împrumuta fără măsura, datoria naționala va ajunge egala cu PIB-ul in…2017. Asta poate însemna prăbușirea tarii in doar câțiva ani, spuneau ei. Am scris atunci articolul Treziți-va! Criza abia a început! Urmează un apocalips economic!Ei bine, dezastrul care trebuia sa vina abia in 2017, se produce chiar acum. In iunie, 2011. Sincer, n-am crezut ca oamenii politici sunt atât de demenți încât sa se împrumute fără măsura si sa cheltuiască absolut tot intr-un singur an. Dar iată ca sunt. Si in SUA, si in România.

Pe ce s-au dus banii?
După cum observați pe US National Debt Clock, cei mai mulți bani s-au cheltuit pe protecție sociala, pensii, medicamente pentru săraci (exact ca si in România). Spre deosebire de România, SUA mai are si cheltuieli importante cu apărarea si războaiele. Dar printr-o fericita coincidența, majoritatea războaielor americane au fost purtate (si câștigate) in zone bogate in petrol si resurse naturale. Resurse care alimentează in prezent economia SUA, la preturi mici. Așa ca războaiele americane s-au dovedit până la urma o afacere rentabila (cu excepția Afghanistanului). Protecția sociala si medicamentele pentru săraci – nu!

Ce se va întâmpla cu noi?
Pe scurt: dezastru global. Un nou război mondial, se tem unii. Standard & Poors a avertizat deja ce consecințe poate sa aibă o prăbușire a economiei americane: dolarul este moneda numărul 1 a lumii, iar economia SUA a fost întotdeauna considerata cea mai sigura din lume (triplu A). Prăbușirea SUA înseamnă paralizarea comerțului mondial si întoarcerea economiei undeva spre secolul 18. Imaginați-va un elefant intr-un magazin de porțelanuri. Daca elefantului i se face rău si cade, toate porțelanurile se fac țăndări.

Cea mai grav lovita va fi China, pentru ca SUA este clientul ei numărul 1 (importuri de 365 miliarde USD) si pentru ca deține oficial 1.16 trilioane USD, din datoria SUA. Chinezii au cumpărat de fapt chiar mai multe obligațiuni americane, prin intermediul unor firme din Londra, așa ca datoria reala a SUA către China rămâne neștiuta. Chinezii ar putea descoperi in curând ca au făcut o afacere foarte proasta.

Cât despre România: relansarea exporturilor românești de la începutul acestui an s-a realizat in mare parte către SUA sau către tari intermediare, pentru care tot SUA era clientul final. Altfel zis, din cele 7 trilioane de dolari cheltuiți de Obama pe masuri anticriză, o mica, foarte mica parte a ajuns si in România si a produs acea minuscula creștere economica din ultimele luni. Pe viitor – adio!

Cine e de vina?
Am putea sa spunem ca Barack Obama? Sigur ca da! Pe internet putem sa spunem orice. In plus, Obama e socialist, iar eu îi urăsc pe socialiști. Dar ar fi incorect. Pentru ca nu Obama a declanșat bula imobiliara prin programe gen “Prima Casa”, nu el a pornit creșterea nebuneasca a consumului si nu el a inventat protecția sociala pentru americanii săraci. Ce-i drept, Obama a cheltuit intr-un singur an mai mult decât au cheltuit toți ceilalți. Dar, ca si in România, distrugerea economiei prin masuri populiste durează de zeci de ani. Au făcut-o un sir lung de președinți înaintea lui, unii republicani, alții democrați: F.D. Roosevelt, Jimmy Carter, Ronald Reagan, George Bush, Bill Clinton, George W. Bush.

Vina este de fapt a sistemul democratic, a votului universal si a populismului pe care îl produc ele. Vina este a americanilor care au părăsit principiile de baza ale capitalismului: responsabilitate individuala, competiție pe viața si pe moarte, lăcomie. Si au permis ca țara lor sa devina socialista.

Numărătoarea inversă a început: mai sunt 4 săptămâni!
Deși americanii au o mulțime de economiști (mulți premiați cu Nobel) nimeni nu îndrăznește acum sa mai facă previziuni sau sa dea soluții. Deja majoritatea previziunilor s-au dovedit prea optimiste si s-au făcut de ras. Congresul american a văzut pericolul si a interzis guvernului sa împrumute peste 100% din PIB. Iar Obama are mâinile legate. Daca Congresul nu schimbă legea până pe 8 iulie, adio împrumuturi, spune Secretarul Trezoreriei, Timothy Geithner. Guvernul american va trebui sa facă tăieri de cheltuieli fără precedent. Asta înseamnă bugetari concediați, pensii neplătite, contracte de stat anulate, firme falimentate. O criza mult mai profunda decât am văzut pana acum si despre care nimeni nu știe când se va sfârși. Ar putea dura un secol.

Soluții nu exista. Exista totuși 3 direcții de acțiune posibile:

Varianta Obama: Congresul ridica bariera si noi continuam sa ne împrumutam. Cât, la infinit? Nici vorba, spun partizanii președintelui. Așa ceva e imposibil! Vom tăia cheltuielile, dar intr-un ritm mai suportabil.
Varianta republicana: ritmul suportabil e doar o scuza electorala. Fiecare dolar împrumutat acum va trebui plătit dublu după alegeri, așa ca tăiem cheltuielile statului. Imediat si total. Soarta Americii e mai importanta decat alegerile. Cine e puternic, supraviețuiește.
Varianta populara: aici, o mare surpriza! Întrebați săptămâna trecuta de către CNN ce e de făcut, marea majoritate a americanilor de rând au răspuns: la dracu cu chinezii (f…ck the Chinese!). Suntem cea mai puternica tara de pe planeta si nu suntem obligați sa ne plătim datoriile. N-au ce sa ne facă!
Dintre toate, varianta populara este desigur cea mai aberanta si arata cat de stupide sunt masele populare, in orice tara. Pentru ca daca nu le mai dai banii chinezilor, in clipa următoare nu te mai împrumuta nimeni. Si atunci adio salarii, adio pensii, adio medicamente pentru săraci. Primele lovite vor fi fix masele populare, ca banii din împrumuturi către ele se duc!

Ce va urma?
Pai, deja Congresul a respins pe 31 mai, cererea lui Obama de ridicare a barierei împrumuturilor. Vor urma deci cele mai dure masuri de austeritate din istorie. Dar chiar daca Congresul își schimbă părerea până pe 8 iulie, datoriile tot datorii rămân. Dobânzile tot dobânzi. Austeritatea e inevitabila. Oamenii s-au distrat, acum e vremea plății. Viitorul înseamnă mizerie, frig, foame, șomaj. Cine promite altceva e mincinos sau nebun. Iar starea economiei americane rămâne cea mai importanta știre economica a anului 2011 – si a anilor următori.

O știre care va schimba din temelii soarta fiecărui român.

Gandul: INTRĂ DIN NOU SUA ÎN CRIZĂ? Analiştii americani: “Ultima lună a fost un spectacol de groază”. Soluţia: “Pregătiţi-vă pentru a porni TIPARNIŢA DE BANI”
Angajatorii americani au creat în luna mai cel mai mic număr de locuri de muncă din ultimele opt luni, iar rata şomajului a crescut “în mod neaşteptat” la 9,1 la sută, conform Bloomberg. În SUA, numărul de noi locuri de muncă a urcat luna trecută cu 54.000, mai puţin decât era prognozat, după ce în aprilie s-a majorat cu 232.000, arată datele de la Departamentul Muncii. Prognoza medie într-un sondaj Bloomberg News arăta o majorare a numărului de noi locuri de muncă cu 165.000 în luna mai.“Aceste cifre sunt destul de sumbre”, a spus Julia Coronadi, economist şef pentru America de Nord la BNP Paribas.

22,98 dolari pe oră
Economiştii intervievaţi de Reuters estimau că în luna mai numărul locurilor de muncă ar fi urmat să crească cu 150.000. Aproape 13,9 milioane de americani nu aveau un loc de muncă în luna mai, conform Reuters. Rata şomajului din Statele Unite a crescut la 9,1% în luna mai, de la 9,0% în aprilie, în condiţiile în care preţurile ridicate la energie şi efectele cutremurului din Japonia au afectat activitatea economică, potrivit Reuters. În sectorul privat, numărul locurilor de muncă a crescut cu 83.000, în timp ce la stat acesta s-a diminuat cu 29.000. Câştigurile salariale medii orare în Statele Unite au crescut în luna mai la 22,98 dolari, de la 22,92 dolari în luna anterioară.

Spectacol de groază
Ultima lună a fost un spectacol de groază pentru economia Statelor Unite, este de părere Mike Riddell, un administrator de fonduri la M&G Investments în Londra. “Se pare că aproape fiecare bit de date recente despre starea de sănătate a economiei SUA a dezamăgit aşteptările”, a spus Riddell, într-o notă trimisă la CNBC. Mike Riddell aduce între argumente reducerea cererii pentru bunuri de folosinţă îndelungată. “Preţurile caselor din SUA au scăzut cu mai mult de 5% faţă de anul trecut, în aşteptarea vânzărilor care s-au prăbuşit, PIB-ul din primul trimestru nu a fost revizuit în sus cu 0,4% potrivit prognozei, cererile pentru bunuri de folosinţă îndelungată s-au redus, iar sondajele privind producţia realizate de Philadelphia Fed, Richmond Fed şi Chicago Fed au fost toate foarte dezamăgitoare”, mai arată CNBC.

Miercuri, indicii bursieri din SUA s-au diminuat cu mai mult de 2%, în urma mai multor rapoarte economice care au confirmat o revenire cu probleme şi după ce Moody’s a redus ratingurile pentru obligaţiunile Greciei, adâncind starea de incapacitate de plată în care se află acest stat. Sub titlul “Pregătiţi-vă pentru tipărirea mai multor bani”, CNBC.com citează un analist economic care spune că încă o injecţie de cash pe piaţa bondurilor ar trebui să sprijine economia pe perioada verii, până la trecerea în cel de-al patrulea trimestru. Simon Maughn, director în cadrul MF Global, a avertizat însă că injecţia de lichidităţi va avea un impact inflaţionist.

Sentiment de panică în rândul managerilor de fonduri
Wall Street parcurge o grea perioadă, iar randamentele sunt atât de mici, este de părere Peter Yastrow, strateg de piaţă pentru Yastrow Origer, citat de CNBC. “Ne confruntăm acum cu un sentiment de panică în rândul managerilor de fonduri şi al persoanelor responsabile cu finanţele”, a spus el. Bursele au înregistrat scăderi după ce producţia din SUA a scăzut sub aşteptări în luna mai, iar sectorul privat şi-a “adăugat” numai 38.000 de noi locuri de muncă în timpul intervalului menţionat. În plus, autorul comentează faptul că ratele dobânzilor sunt “surprinzător de scăzute”. “Suntem la limita unei mari, mari crize. Trezoreria Americană cunoaşte acest lucru”, a declarat la CNBC analistul citat.

Legaturi:
SUA FARA AUR IN TREZORERIE? Ce spune FSB-ul lui Vladimir Putin despre presupusul motiv al arestarii lui Strauss-Kahn: Seful FMI ar fi o victima a conspiratiei SUA/ NI SE PREGATESTE O RASTURNARE SPECTACULOASA DE SITUATIE? Ce semnificatie are experimentul din Utah, unde se foloseste aurul ca mijloc de plata?
“Armagheddonul” economiei daca SUA nu se imprumuta?
Unde este, in realitate, riscul cel mai mare pentru prabusirea economiei mondiale: DATORIA PUBLICA A SUA
O NOUA CRIZA DECLANSATA DE SUA? Presedintele Obama preseaza pentru depasirea limitelor legale ale deficitelor bugetare. Altfel, SUA risca sa intre in incapacitate de plata…
SUA IN SHUT DOWN? Administratia federala aproape de blocaj cvasi-total din cauza negocierilor dure pe marginea bugetului. DE ”DRAGUL” AVORTULUI, DEMOCRATII LUI OBAMA SUNT GATA SA PUNA PE BUTUCI IMPERIUL AMERICAN
Articolele saptamanii: SUA SI RAZBOIUL. Sau un posibil raspuns la intrebarea: Ce cauta americanii in Libia, Irak, Afganistan, Kosovo s.a.m.d.?
ARTICOLELE SAPTAMANII (1): Prabusirea uriasului si criza cea adevarata
DICTATURI MALTHUSIENE? SE CONTUREAZA INCA O TENDINTA: lovituri de stat, dictaturi de forta majora, guverne autoritare pentru aplicarea politicilor dure asupra populatiei. SCURT INVENTAR AL SCENARIILOR DE CRIZA
Analistul Gerald Celente ”profeteste” ca revoltele din tarile arabe si din Spania deschid calea razboiului mondial, pentru care a si fost provocata criza