Matei 10:42. Citiţi şi gândiţi!

Suntem 70 la sută apă, biologic vorbind. Putem trăi 60 de zile fără hrană, dar doar 72 de ore fără apă. Apa e cel mai bun dizolvant curat. Toate aşezările omeneşti – oraşe, sate sau oaze – sunt lângă o apă. Fără suficientă apă am puţi de la o poştă. Apa îngheaţă la zero grade pe toate scalele, protejând şi ce este dedesubt, şi ce este deasupra. Apa e de la începutul lumii darul vieţii, pe care ni l-a dat Domnul Dumnezeu. Să îl preţuim cum trebuie. Nu neapărat mercantil.

Înţelegem acum, noi, românii, ce înseamnă o ţară binecuvântată?…

S-au boicotat benzinării, s-a blamat preţul petrolui, taxele. Nu s-a pomenit de preţul apei. Nu de cel al apei din carburanţi ci de apa din China! Peter Orszag, vicepreşedinte la Citigroup şi fost director în biroul de administraţie şi buget al preşedintelui SUA Barack Obama a explicat legătura, pe blogul Bloomberg.

Când te duci la benzinărie, în niciun caz nu te vei gândi că scoţi mai mulţi bani din buzunar din cauză că preţul apei din China este subevaluat. În realitate, lipsa de apă cauzează o creştere a utilizării generatoarelor electrice care merg pe motorină, lucru care duce la majorarea preţului motorinei în toată lumea.

O evaluare corectă a preţului apei ar ajuta China şi restul lumii să evite probleme privind alocarea resurselor de apă şi să potolească unele efecte secundare. Centralele pe cărbune gerenează majoritatea energiei electrice în China. Energia hidro este cea de-a doua sursă. Apa este, evident, esenţială pentru hidroenergie, dar şi energia produsă prin cărbune necesită apă – pentru exploatarea minieră, pentru procesare şi răcirea utilajelor. În 2010, energia produsă prin cărbune în China utiliza 114 mii de miliarde de litri de apă, adică 20% din consumul naţional de apă. În următorii zece ani, aproximativ 40% din creşterea cererii de apă a ţării va fi asociată energiei produse cu cărbune, potrivit ministrului chinez al resurselor de apă.

Această creştere accentuează o lipsă de apă deja severă în China. China consumă 15% din totalul de apă proaspătă utilizată în lume. Totuşi, are rezerve puţine iar poluarea nu este de neglijat.

Potrivit Băncii Mondiale, cantitatea de apă pe cap de locuitor în China reprezintă un sfert din media globală. Mai mult, 80% din totalul apei utilizate de China este furnizată în sudul râului Yangtze, în timp ce doar jumătate din populaţia Chinei trăieşte acolo. Deci nordul Chinei rămâne cu puţină apă. Câmpia de Nord a Chinei, unde de plasează şi Shanghai şi Beijing, găzduieşte mai mult de 40% din populaţia ţării dar mai puţin de 15% din rezerva de apă. În această regiune, cantitatea de apă consumată pe cap de locuitor este de un sfert din minimum considerat necesar vital.

O soluţie de depăşire a acestor probleme este să se evaluze mai bine preţul resurselor de apă existente. Apa este marfa cea mai valoroasă a Pământului, şi, totuşi, în cele mai multe ţări, este oferită gratuit, ca şi cum nu ar avea nici ovaloare.

În Oman, o ţară din Orientul Mijlociu unde apa este o resursă rară, apa este valoroasă. Acolo, agricultorii tranzacţionează acţiuni ale apei, întrucât agricultorii cunosc cel mai bine valoarea acesteia. “Tarifarea prin acţiuni sau alte mecanisme ar fi un stimulent extrem de puternic de a folosi apă în mod eficient”, a declarat Peter Brabeck-Letmathe, preşedintele Nestle.

Literatura de specialitate confirmă acest punct de vedere. Într-un studiu din iulie 2007, Sheila Olmstead de la Universitatea Yale şi Stavins Robert de la Universitatea Harvard a concluzionat că folosirea preţurilor pentru a gestiona cererea de apă ar fi mult mai rentabilă decât programele de conservare care nu sunt legate de preţ, cum ar fi restricţiile privind udarea gazonului şi subvenţiile pentru fluxul redus de la robinete.

Chinezii sunt dispuşi să plătească mai mult pentru apă, potrivit rapoartelor Băncii Mondiale, „atâta timp cât calitatea este bună, iar nivelul de tarif este acceptabil”. Şi totuşi, preţurile în China sunt încă mult prea mici pentru a se asigura că apa este folosită eficient. Preţuri mai mari ar putea convinge oamenii atât să reducă poluarea şi de a îmbunătăţi alocarea apei în toate direcţiile posibile, inclusiv în sectorul energetic. Aceasta ar încuraja, de asemenea, mai multe investiţii în desalinizare şi alte măsuri de creştere a ofertei.

(

De ce trebuie să ne intereseze cât costă apa în China

Autor: Andreea Budica | Sursa: Money.ro | Publicat: 10 iul 2011, 00:24 | Actualizat: 10 iul 2011, 00:24)

Reclame