Partidul cu care László Tőkés vrea sa dezintegreze România şi-a falsificat listele cu semnăturile de adeziune
Autor: ROBERT VERESS 22 iulie 2011
Twitter Facebook Email Imprimă

Episcopul Laszlo Tokes / Foto: Christian Silva / INTACT IMAGES/Jurnalul National

12345Ascunde explicaţia

Erdélyi Magyar Néppárt – Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), cunoscut drept partid al europarlamentarului László Tőkés şi-a falsificat listele cu semnăturile de adeziune.

La data de 5 mai 2011, Toró Tiberiu, preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din România, mâna dreaptă a lui Tőkés şi împuternicit cu înregistarea formaţiunii, a depus la Tribunalul Bucureşti 20 de bibliorafturi, conţinând 4.396 de foi cu 29.268 de semnături din 19 judeţe şi din Municipiul Bucureşti.

La redacţiile Jurnalul Naţional şi Új Magyar Szó (cotidian naţional de limbă maghiară) au ajuns fotocopii ale câtorva liste de semnături. La o primă vedere, semnăturile diferă între ele, însă, observate mai atent, se poate constata limpede, chiar şi de către o persoană fără expertiză grafologică, că grupuri mari de semnături aparţin aceleiaşi persoane, având aceeaşi grafie.
Joi, jurnalişti de la cele două publicaţii au primit acceptul conducerii Tribunalului Bucureşti de a analiza listele de semnături, fără a le putea fotocopia sau xeroxa şi fără a avea acces la informaţiile cu caracter personal (adresă, date de identificare).

Constatarea principală: aproape toate listele de semnături sunt falsificate GROSOLAN. În multe liste, grafia semnăturilor este şi mai clar asemănătoare prin comparaţie cu cea din fotocopiile primite la redacţie.

Singurele excepţii: doar câteva dintre listele de semnături provenite din judeţele cu populaţie maghiară majoritară sau semnificativă (Covasna, Harghita, Mureş, Bihor, Sălaj, Satu Mare).

Am început prin a examina listele cu persoanele care şi-ar fi declarat adeziunea în Bucureşti – 89 de liste cu 809 semnături.

Judecând după nume, susţinătorii înfiinţării formaţiunii percepută ca militând pentru dezintegrarea României, sunt, cu o singură excepţie, români. Sau, cel puţin, aşa ar vrea să lase să se creadă cei care au întocmit şi au depus listele.

Vezi articole referitoare la atitudinea lui László Tőkés faţă de integritatea teritorială a României:

Laszlo Tokes vrea autonomie şi în Partium, adică Bihor şi Satu Mare

Tokes, despre un nou partid al maghiarilor: Va fi „purtătorul de cuvânt al politicii de autonomie”

UDMR exportă Ţinutul Secuiesc la Bruxelles

„Nu avem nimic de ascuns. Ţinem la autonomia comunităţii maghiare din România, respectiv la autonomia teritorială a unor regiuni unde majoritatea este maghiară, între altele secuimea. Nu facem un secret din aceasta”, a declarat Tőkés, toamna trecută, citat de Agerpres. Ulterior, la anunţarea înfiinţării PPMT, europarlamentarul a anunţat că acesta va fi purtătorul de cuvânt al revendicărilor maghiarimii referitoare la autonomie.

Cert este un fapt: dacă persoanele din liste chiar există, nu ele sunt cele care au semnat pentru susţinerea înfiinţării PPMT. Listele sunt întocmite, conform datelor completate în subsolurile acestora, de trei tineri: Măinescu Vasile, Lungu Laura şi Katalyn Ibolia.

Semnăturile urmează acelaşi tipar grafologic, pe listele întocmite de cei trei. Fie sunt lăbărţate în toată caseta pentru semnătură şi orientate uşor spre dreapta, fie tot mari dar cu scrierea dreaptă, fie mai mici şi orientate tot spre dreapta.

Am trecut apoi la examinarea listelor cu semnături din celelalte judeţe: Alba, Arad, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Cluj, Hunedoara, Maramureş, Prahova, Sibiu, Timiş, Vâlcea şi Vrancea (cărora li se adaugă cele suspomenite). Constatarea este aceeaşi: semnăturile urmează acelaşi tipar grafologic pe şiruri de liste.

Trei experţi judiciari grafologi au confirmat pentru Jurnalul Naţional şi Új Magyar Szó, după examinarea fotocopiilor pe care le-am pus la dispoziţie, că tiparul grafologic este clar, chiar dacă nu pot afirma, cu certitudine, că semnăturile nu le aparţin persoanelor trecute în liste, decât după compararea acestor semnături cu cele originale (care ar trebui obţinute de la acele persoane). Experţii au solicitat protejarea identităţii, întrucât, oficial, se pot pronunţa doar având acces la documentele originale sau la copiile legalizate ale acestora, precum şi la înscrisuri originale aparţinând persoanelor din liste. Iar aceste documente nu pot fi puse la dispozitie decât de organele judiciare. „Specificităţi generale şi speciale nu pot apărea într-o asemenea proporţie NICI IN CAZUL UNOR GEMENI MONOZIGOŢI”, spune unul dintre experţi.

Demeter Szilágy, şeful biroului de presă al europarlamentarului László Tőkés exclude posibilitatea ca semnăturile să fi fost, într-adevăr, falsificate: „Noi am verificat acele semnături, acum o lună de zile şi avem certitudinea că sunt originale”, a declarat Szilágy, pentru Jurnalul Naţional.

Cererea de acordarea a personalităţii juridice pentru PPMT a fost respinsă de Tribunalul Bucureşti, dar reprezentanţii formaţiunii se pregătesc de recurs, declarând că suspectează imixtiuni politice în activitatea judecătorească, în acest caz. „Sunt foarte mulţi care nu sunt interesaţi de înregistrarea unui nou partid politic, şi partidele româneşti şi puterea maghiară din România, UDMR, este pe undeva contrainteresată şi probabil că presiunile vin din aceste direcţii. La înfăţişarea din data de 14 iulie am simţit aceasta în poziţia procurorului, care a invocat Constituţia”, a spus Toro Tibor.

La fel ca în cazul formaţiunii condusă de moderatorul TV Dan Diaconescu, cunoscută drept Partidul Poporului, una din problemele cu care se confruntă PPMT este tocmai denumirea de „partid popular”, care nu poate fi folosită decât de Partidul Popular înregistrat deja.

Înfiinţarea PPMT nu este bine văzută de liderii UDMR, care se tem că o competiţie pe segmentul maghiar al electoratului riscă să lase formaţiunea fără numărul de voturi necesar accederii în Parlament, la alegerile viitoare.

Deputatul UDMR Péter Lakatos spune că falsificarea semnăturilor de către PPMT nu îl miră: „Atunci când o formaţiune politică se înfiinţează având doar vârfuri şi lipsindu-i baza, adică activiştii, este foarte greu să strângi semnături de adeziune. Poţi plăti pe cineva să îţi facă operaţiunea asta, dar există riscul să te trezeşti cu aşa ceva. Se iau eventual persoane din cărţile de telefon şi sunt întrebate dacă sunt de acord cu înfiinţarea unui partid. Şi mulţi spun că da, fără să ştie că se angajează juridic. Am crezut că domnul Toró Tibor a învăţat ceva din experienţa nefericită cu Partidul Civic, dar se pare că nu este aşa. Eu am văzut liste falsificate atunci când s-a înfiinţat Partidul Civic, dar aspectul a fost tratat cu indulgenţă”, a declarat Lakatos, pentru Jurnalul Naţional.

Iată expertiza scrisă a unui expert judiciar în grafie.

„Pe baza expertizei efectuate de subsemnata in subiectul semnaturilor care apar pe formularele cu denumirea „ Lista semnăturilor de susţinere a membrilor fondatori pentru înfiinţarea şi înregistrarea partidului politic ’Erdélyi Magyar Néppárt – Partidul Popular Maghiar din Transilvania” am constatat urmatoarele:

Avand in vedere ca semnaturile care fac obiectul expertizei au fost analizate pe baza unor copii ale originalelor, rezultatul expertizei poate fi luat in considerare numai sub rezerva aceasta, a unei probabilitati consistente.

Ca o specificitate generala, este importanta constatarea ca Lista cu semnaturile care au fost supuse expertizei NU CONTINE NICIUN NUME CARE SA APARTINA UNEI PERSOANE CARE SI-A DAT ACORDUL COMPLET LA ACEST LUCRU.

gasim ca o specificitate a semnaturilor realizarea acestora prin alungirea liniilor de final

la toate „semnaturile” corpul grafic are dimensiunile limitate

ca exemplu, in formularul completat de „Katalin Ibolya” niciunul dintre semnatari nu utilizeaza semnatura tip „signo” ca o particularitate care provine din nume. Cele zece semnaturi aflate pe acest formular prezinta semne de IDENTICITATE prin: linii sterse, orientarea literelor de la dreapta la stanga, zona superioara si inferioara inalta, ornamentare, bucle in zona inferioara, lipsa buclelor in zona superioara, prima litera se situeaza mai jos decat celelalte, iar in miscarile de inchidere se observa bucla de intoarcere la inceput, IN MOD SPECIFIC.

Specificitati generale si speciale nu pot aparea intr-o asemenea proportie NICI IN CAZUL UNOR GEMENI MONOZIGOŢI!

CA SI CONCLUZIE GENERALA, se poate afirma ca PE FIECARE DINTRE FORMULARE SE POATE CONSTATA REALIZAREA SEMNATURILOR (SIGNUMURILOR) DE ACEEASI MANIERA, prin:

– utilizarea semnaturilor de tip „signo”

– corpul grafic al semnaturilor are dimensiuni limitate

– robustetea liniilor

– sensul de inclinare a literelor

– preferarea orizontalitatii

In concluzie, am constatat – pe baza compararii si analizei SPECIFICITATILOR – o consistenta probabilitate a ca semnăturilor de pe listele supuse expertizei să aparţină aceleiaşi mâini”.

http://www.jurnalul.ro/special/anchete/partidul-cu-care-laszlo-tokes-vrea-sa-dezintegreze-romania-si-a-falsificat-listele-cu-semnaturile-de-adeziune-585362.html

FGL> Am prieteni maghiari. Ei nu sunt aşa!