Achizitia Motorola Mobility, partener Android, va permite Google sa mareasca si perfectioneze ecosistemul Android si sa creasca concurenta pe segmentul mobil. Sistemul de operare Android va ramane unul deschis, a transmis Google.

 

Aceasta este cea mai mareachizitie realizata de compania ce detine cel mai important motor de cautare din lume.

 

Achizitia va plasa Google si Apple intr-un razboi pe plan de egalitate in lupta pentru dominanta pe piata smartphone-urilor, intrucat companiile vor controla atat partea hardware cat si cea software a produselor proprii.

 

Intr-un post pe blog, cofondatorul Google Larry Page a anuntat ca Google a cumparat Motorola nu numai datorita fortei pe care compania americana o are pe segmentul smartphone-urilor Android ci si datorita faptului ca Motorola este “lider de piata pe segmentul de gadget-uri pentru casa sisolutii video pentru business-uri”.

 

Totodata, lista de patente detinute de gigantul american va creste. „Marele plus al acestei tranzactii este ca, daca pana acum portofoliul de patente al Google pe segmentul telecom era «subtire», dupa finalizarea achizitiei gigantul american se va putea apara mult mai bine in fata atacurilor din ce in ce mai virulente din partea concurentilor avand ca tema drepturile de autor”, considera analistul Alkesh Shah de la Evercore Partners, citat deWall Street Journal.

 

Actiunile Nokia au crescut cu peste 10% dupa ce anuntul privind preluarea Motorola Mobility de catre Google a reaprins speculatiile legate de o oferta pentru producatorul finlandez de telefoane mobile.

 

Tranzactia se va finaliza la finalul anului curent sau inceputul lui 2012.

 

In rezultatele financiare de luna trecuta, Motorola Mobility a anuntat ca vanzarile puternice de terminale Android in America Latina si China au dus la cresterea veniturile companiei cu 40%. Pe de alta parte, Motorola Mobility a anuntat pierderi operationale de 85 mil. $ in fata concurentei in crestere din partea HTC si Samsung.

 

Ramane de vazut cum vor reactiona jucatori precum HTC, LG sau Samsung in urma acestei tranzactii, intrucat acestia vor deveni concurenti directi cu Google ca urmare a acestei tranzactii. Desioficialii Google au promis ca nu se va schimba nimic, compania urmand sa controleze Motorola ca si companie separata, altii nu sunt de aceeasi parere. „Consider ca aceasta este o prima incercare din partea Google sa realizeze o replica a modelului business al Apple”, a declarat Morgan Keegan, analist al Tavis McCourt, intr-o emisiune CNBC.

(Yahoo)