CNSAS a mintit in cazul lui Petru Romosan. DECIZIE definitiva si irevocabila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie a Romaniei: scriitorul Petru Romosan NU a fost informator/ colaborator al Securitatii. Ce se intampla? CNSAS, EVZ, muratura Corlatan si musiu Tismaneanu au o problema 🙂

 December 11th, 2011  VR  1 Comment »
http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=http%3A%2F%2Froncea.ro%2F2011%2F12%2F11%2Fcnsas-a-mintit-in-cazul-lui-petru-romosan-decizie-definitiva-si-irevocabila-a-inaltei-curti-de-casatie-si-justitie-a-romaniei-scriitorul-petru-romosan-nu-a-fost-informator-colaborator-al-securitati%2F&layout=standard&show_faces=true&width=280&action=like&colorscheme=light&height=30Scriitorul Liviu Ioan Stoiciu face, in premiera, un anunt preluat si raspandit cu freamat si repeziciune de lumea literara: Scriitorul Petru Romosan nu a fost informator/lucrator/colaborator al Securitatii. Citez de pe blogul lui LIS: “Primesc un mesaj extraordinar de la prozatoarea Adina Kenereș, soția poetului Petru Romoșan, doi optzeciști importanți (azi conduc o editură de top, Compania; emigrați la Paris înainte de Revoluție, s-au întors demult în țară, s-au stabilit la București). Îl redau ca atare:Petru Romosan…, iata, nu a fost colaborator al Securitatii. Dupa ce a cistigat la Curtea de Apel, unde l-a trimis CNSAS, a cistigat si recursul facut de CNSAS la Inalta Curte de Casatie si Justitie (foto sus). Epopeea minjirii sale, cu ajutorul a zeci de porci din media, dar si cu acela al tacerii scriitorilor romani, s-a incheiat cu decizia asta definitiva si irevocabila. Sau abia incepe, cine stie, o alta epopee.

Cu drag,

Adina Keneres

S-a dus o campanie îngrozitoare împotriva „turnătorului” Petru Romoșan prin presa aflată la dispoziția puterii actuale, calomnii neprobate prin nimic (în frunte cu Evenimentul zilei, care efectiv l-a diabolizat pe Petru Romoșan; dintre scriitori, îndeosebi nefericiții oportuniști fără operă Ioan T. Morar și Vladimir Tismăneanu, cântători personali ai lui N. Ceaușescu, apoi ai lui Traian Băsescu, l-au făcut albie de porci). Nu știu câți ar fi rezistat în locul lui. Eu i-am luat apărarea aici lui Petru Romoșan (de exemplu, pe 2 mai 2010), reacționând cu mare tristețe față de tot ce i se întâmpla. Acum a venit vremea ca Petru Romoșan să-i dea în judecată pe toți torționarii lui din presa de azi și să ceară să fie condamnați la despăgubiri morale pe măsură. M-aș bucura dacă Petru Romoșan va lua o poziție publică legată de execuția lui postcomunistă. Știu că e scârbit de lumea literară românească (care nu s-a solidarizat cu el), dar e bine acum să știe opinia publică în ce fel de Românie mai trăim.”

Ca sa fac nominalizarile la Premiile Orwell pana la capat: CNSAS, EVZ, Tismaneanu (vezi un citat din Operele sale mai jos) si o oarecare muratura, recte Mirela Curlateanu – aceeasi cacaroaca de presa care, in stil similar, l-a executat public si nefondat pe vladica Bartolomeu Anania alaturi demaimuta lui Plesu, Sabina Fahti – plus “sursa” ei “conspirata”, Mircea Dinescovici,  au o problema. O mare problema. Care ii va ustura la buzunar. Si nu numai :)

“In schimb, ma “infiereaza” pe mine, ma hiperbolizeaza un fel de eminence grise a unei fictive dictaturi, simultan un balaur complotist si profesoras fara opera, ma acuza de toate pacatele acestei lumi si probabil ale celei de dincolo.  Sunt veros, narcisist, versatil, pupin, lichea, ahtiat de glorie, lacheu, fripturist si cate altele. Sunt o non-entitate notorie, te si miri ca mai sta lumea de vorba cu mine.  Sunt epitomul conditiei mzierabile a intelectualului, acest personaj odios, intotdeauna gata sa imratiseze ideologii, niciodata apt sa le demoleze (cum aflam si din alte contributii ale acestui timp ce si-a iesit din albie).  Sunt intelectualii palmuiti de toti neavenitii? O binemerita, exclama nistorescienii acestor vremi de dispret. Cata vreme el si Romosan sunt curati, onesti, inocenti, curajosi, verticali.  In fine, cel putin in cazul Romosan, nu neg, exista consecventa delatiunii.” – Semnat: Musiu Tismaneanu :)

Si iata ce afirma Petru Romosan in replica la acuzatiile imunde ale plosnitelor de presa din reteaua neo-kominternului:

“Mirela Corlăţan a fost plantată în redacţia „Cotidianului” de un serviciu secret, lucru care încalcă flagrant separarea puterilor în statul de drept. Vă promit că voi reveni cu precizări, inclusiv la tribunal.”

Sa fie Serviciul Iesenilor Execrabili? Asteptam cu interes :)

Vezi AICI cum il lucra Securitatea pe Petru Romosan dupa fuga acestuia in Franta

Amuzati-va cu dialogul dintre Romosan si Curlateanu, “mica turnatoare” de cartier pe rol de deontologa de servicii, supranumita, nu stiu de ce, si Mirela Curdefier:

Dinescu, Plesu – agenti de influenta
http://www.trilulilu.ro/embed/dilemediatice/6702286a22f58d

Mica turnatoare
http://www.trilulilu.ro/embed/dilemediatice/1ba7555d5797b2

Curlatean si presa ei e de… cacat
http://www.trilulilu.ro/embed/dilemediatice/215d449ec933ef

Cititi si PETRU ROMOSAN cotraataca: Mirela Corlăţan a fost plantată în redacţia „Cotidianului” de un serviciu secret

PS: Un comentator pe blogul lui LIS scrie:

AAG (Adrian Alui Gheorghe)
decembrie 11th, 2011 at 07:22

Ma bucur ca Petru Romosan a ramas curat … ! Ochii lui Homer si Comedia literaturii sint doua carti de poezie care au marcat debutul generatiei 80, care ramin carti importante in orice faza a literaturii romane. Solidarizarea in povestea enuntata? La o acuza care privea un act personal, nu se putea raspunde decit in mod individual. Eu mi-am exprimat indoiala, de exemplu, ca un alt coleg de generatie, prozator, ar fi colaborat si probele finale m-au contrazis. Nu am crezut nici o clipa ca Petru Romosan ar fi turnat, dar diavolul suspiciunii, insinuat de presa si de recursul la alte exemple te face sa stai in asteptare …! De asta, ma bucur ca Petru Romosan a reusit sa-si demonstreze nevinovatia, sint solidar cu el in procesul de recunoastere a demnitatii. Cum ma astept ca CNSAS-ul sa recunosca faptul ca nici Cezar Ivanescu nu a fost nici o clipa turnator, ca tot amicii i-au otravit zilele. Traim intr-o societate demonizata, din pacate.

http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=http%3A%2F%2Froncea.ro%2F2011%2F12%2F11%2Fcnsas-a-mintit-in-cazul-lui-petru-romosan-decizie-definitiva-si-irevocabila-a-inaltei-curti-de-casatie-si-justitie-a-romaniei-scriitorul-petru-romosan-nu-a-fost-informator-colaborator-al-securitati%2F&layout=standard&show_faces=true&width=280&action=like&colorscheme=light&height=30

 Posted in AnalizeColimatorulDocumentareEditorialeTop News  Tags: ,,

You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “CNSAS a mintit in cazul lui Petru Romosan. DECIZIE definitiva si irevocabila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie a Romaniei: scriitorul Petru Romosan NU a fost informator/ colaborator al Securitatii. Ce se intampla? CNSAS, EVZ, muratura Corlatan si musiu Tismaneanu au o problema :-)”

 1. […] Scriitorul Petru Romasan nu a fost informator/lucrator/colaborator al Securitatii, transmite Roncea.Ro, care citeaza de pe blogul lui LIS: “Primesc un mesaj extraordinar de la prozatoarea Adina […]

  Romoșan, primul intelectual care caștiga impotriva CNSAS: “Am fost calomniat de neomaimuțele post-comuniste!”

  http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=http%3A%2F%2Fwww.ziaristionline.ro%2F2011%2F12%2F13%2Fromosan-primul-intelectual-care-castiga-impotriva-cnsas-am-fost-calomniat-de-neomaimutele-post-comuniste%25e2%2580%259d%2F&layout=standard&show_faces=true&width=280&action=like&colorscheme=light&height=30

  ,,Cred că majoritatea celor care m-au calomniat pe acest subiect au fost și, mai corect, sunt încă și astăzi colaboratori ai Securității. Dar răspândirea ofițerilor și agenților acoperiți în presă merită o discuție separată!”,  Petru Romoșan

  ,,Am fost calomniat de neomaimuțele post- comuniste!”, Petru Romoșan

  de Christian Levant

  Poetul Petru Romoșan (în centrul fotografiei) a câștigat joia trecută definitiv și irevocabil procesul cu CNSAS, fapt care ar putea constitui un adevărat ”precedent judiciar” pentru mulți intelectuali care se consideră victime ale reglării de conturi între fosta Securitate și moștenitorii ei: mai vechi sau… mai noi.

  ,,Am câștigat procesul împotriva CNSAS, definitiv și irevocabil! Pe 8 decembrie s-a produs chestia asta, la Înalta curte de Casație și Justiție.(…) Nu știam că voi câștiga. Nu credeam că voi câștiga procesul. Cred că sunt primul intelectual care câștigă procesul cu CNSAS”, ne-a declarat la sfârșitul săptămânii trecute Petru Romoșan, cu vădită emoție în glas. Am fi putut da încă de atunci știrea, dar am așteptat să avem și punctul de vedere al CNSAS. Ieri, din păcate, doamna Ancuța Median, purtător de cuvânt al CNSAS nu ne-a declarat decât că, până la motivarea sentinței, nu are NIMIC DE DECLARAT. Respectăm acest punct de vedere și așteptăm și noi motivare sentinței, întrucât ”dosarul Romoșan” ar putea constitui un adevărat precedent pentru numeroase procese pierdute de CNSAS în instanță. Dramele cele mai mari sunt, poate, pentru cei care nu au mai apucat să se apere în instanță. Și de aici întrebarea cine le va face dreptate celor morți: lui Cezar Ivănescu, lui Ștefan Augustin Doinaș (și soției sale, Irinel Liciu, care s-a sinucis imediat după moartea soțului), lui Dan Amedeo Lăzărescu și multor altora, toți posibile victime, nu ale ”poliției politice” cât ale… CNSAS!?

  Cazul ,,Romoșan”, istoria recentă a unei…,,bombe cu ceas”
  De unde a început, de fapt, cazul ,,Romoșan”, este aproape o meta-poveste. O poveste într-o poveste într-o poveste. În 2006,  în emisiunea ,,România la raport”, de la Mix FM, realizată atunci de Andreea Pora, istoricul Marius Oprea, consilier personal pe probleme de securitate al premierului Tăriceanu, a declarat că “dosarul lui Petru Romoșan de la Securitate este infiorător”. Marius Oprea a susținut că este important să aflăm ,,cine sunt justițiarii din momentul de față” și a spus: ,,Văd că toată lumea este interesată de dosarul lui Pleșu, dar nu de dosarul acuzatorului lui Pleșu, care este mult mai gros”. Intrebat de Andreea Pora cine este acuzatorul lui Andrei Pleșu, istoricul Oprea a spus că ,,Romoșan și alții”. Asta era în 2006. Piatra fusese aruncată. Și se rostogolea, se rostogolea, se rostogolea. În 2008, echipa de șoc ”destructurată” de Cornel Nistorescu de la Cotidianul vechi pregătea un ,,cântec de lebădă” otrăvit, un adevărat ,,cal troian”: ,,Doarul Romoșan”. La vremea respectivă, Cornel Nistorescu a fost acuzat chiar de cenzură pentru faptul că i-ar fi cerut jurnalistei care a aruncat pe piață acestă ,,bombă cu ceas”, să (se) documenteze mai bine. Și, evident, să aștept VERDICTUL. Nu VERDICTUL CNSAS (pe surse) ci VERDICTUL Înaltei Curți de Casație și Justiție. Verdict care, iată, a venit. Dar îi este favorabil celui acuzat. Celui pus la zid. Și, pentru o vreme, la…INDEX. Și care, acum, ar putea crea un precedent din care CNSAS s-ar putea să iasă foarte… ȘIFONAT.  Iar noi, contribuabilii, ar trebui să le cerem domnilor (și doamnelor) din CNSAS… BANII ÎNAPOI: Mai ales dacă Romoșan și alții ca el CER… DAUNE MORALE.

  ,,Nu știu câți ar fi rezistat în locul lui”
  Primul care a sărit în apărarea lui Romoșan a fost poetul Liviu Ioan Stoiciu, care, pe blogul său, spune: ,,S-a dus o campanie îngrozitoare împotriva „turnătorului” Petru Romoșan prin presa aflată la dispoziția puterii actuale, calomnii neprobate prin nimic (în frunte cu Evenimentul zilei, care efectiv l-a diabolizat pe Petru Romoșan; dintre scriitori, îndeosebi nefericiții oportuniști fără operă Ioan T. Morar și Vladimir Tismăneanu, cântători personali ai lui N. Ceaușescu, apoi ai lui Traian Băsescu, l-au făcut albie de porci). Nu știu câți ar fi rezistat în locul lui.”

  ,,Trăim cu toții într-o societate cripto-mediatică”
  Contactat telefonic ieri, poetul Petru Romoșan a avut amabilitatea să ne ofere o declarație în exclusivitate. ,,Am fost calomniat de neomaimuțele post-comuniste! Asta e tovarășul T, de la Washington, știe dumnealui cine, o neomaimuță post-comunistă! Și le-a mers pentru că trăim cu toții într-o societate cripto-mediatică în care câțiva realizatori de talkshowuri destabilizează într-o seară pe șefii partidelor de opoziție care promit solemn că vor părăsi parlamentul. A doua zi, însă, se răzgândesc și mai trag un talkshow în care își explică răzgâdeala și cer imperios implicarea societății civile. Care societate civilă?”, se întreabă retoric Petru Romoșan, mai degrabă mâhnit/scârbit (de tot ce i s-a întâmplat), decât bucuros de acestă victorie amară.

  Cât depre ,,ofițerii acoperiți” din presă…
  Dorind să se înțeleagă bine faptul că este victima unei poliții politice de tip nou, Romoșan spune: ,,Cred că majoritatea celor care m-au calomniat pe acest subiect al imaginarei mele colaborări cu Securitatea au fost și, mai corect, sunt încă și astăzi colaboratori ai Securității și ai altor oficine care practică poliția politică. Dar ăsta e un alt subiect. Despre răpânditrea ofițerilor și agenților acoperiți în presă merită o discuție separată!”

  ,,O victorie inclusiv împotriva unei campanii de presă”
  La randul sau, avocatul (deputat) Sergiu Andon, care l-a aparat pe Petru Romosan in toate fazele procesului si care a mai inregistrat alte 4-5 victorii la Inalta Curte, tot pe dosare CNSAS (dar nu de anvergura si rezonanta mediatica a cazului Romosan) spune: „Semnificativ este ca a fost inregistrata o victorie inclusiv impotriva unei campanii de presa, dar prin presa eu inteleg un ziar cu o ziarista despre care toata lumea stie ca este ofiter acoperit al SRI. Am mentionat acest lucru spunand inclusiv in instanta ca jurnalista respectiva se comporta ca un ofiter acoperit al SRI nu numai in cazul Romosan ci si in alte dosare, aceasta mergand pana acolo incat sa anunte verdicte care nu fusesera pronuntate. (…) In ce priveste procesul domnului Romosan, am sa va spun cum a inceput pledoaria mea finala si trageti dvs. concluziile. Ce s-ar fi intamplat cu Petru Romosan daca nu ar fi avut loc rasturnarea din 1989? Ar fi fost un biet emigrant haituit, urmarit de stigmatul ca este colaborator al Securitatii, stigmat pe care il ticluise conducerea superioara a Securitatii, sub forma unui plan de masuri foarte detaliat, semnat de cele mai inalte grade si functii din DSS in vara anului 1989. Planul nu a mai putut fi aplicat pana la sfarsit, un plan care antrena numeroase forte ale securitatii interne si externe si numeroase metode: de la folosirea unor informatori directionati, pana la producerea unor inscrisuri false, scrisori trimise de la Viena si Budapesta la Paris, si de la Paris la Viena si Budapesta si asa mai departe. Ce se intampla daca au avut loc evenimentele din 1989?  Pai, se intampla acelasi lucru, de data asta prin intermediul unei alte institutii – CNSAS, institutie care duce la indeplinire PLANUL conducerii DSS, plan care exista la dosar, si continua defaimarea lui Petru Romosan prezentandu-l ca si colaborator in virtutea acelui PLAN de DISCREDITARE, gata functional. [Vezi AICI cum il lucra Securitatea pe Petru Romosan dupa fuga acestuia in Franta]

  De ce se intampla asta? Petru ca si in trecut si acum, practicam vanatoarea de vrajitoare. Se intampla pentru ca si in trecut si acum anumite institutii ale statului manifesta dispret total fata de drepturile si libertatile omului. In trecut, dispretul era la adresa libertatii de exprimare si democratiei, in prezent, dispretul este la adresa dreptului fundamental la onoare si la imagine”. Cel mai grav dintre lucrurile pe care le spune avocatul Andon este insa altul. Si anume ca, din experienta domniei sale, care a monitorizat cateva sute de procese ale CNSAS, un singur complet de la Inalta Curte pare a fi unul suspect de… politizare. Si nu numai. „Este vorba de Completul 3, din care fac parte judecatorii Albu, Raciu si Ilie (nr- conform av. Andon, unul dintre acesti trei judecatori ar fi fost prefect PDL), complet cu oameni santajabili si cu obligatii de partid, complet care rade tot, care nu are niciun pic de personalitate. Probabil ca acei judecatori sunt santajabili, altfel nu se explica statistic aceasta constanta orientare”. Daca tot ce spune avocatul Andon ar fi adevarat, ar fi nu numai extrem de grav, ci ar inseamna ca avem o PROBLEMA (mare cat casa) LA VARFUL JUSTITIE.

  Ziarul Ring,

  13.12.2011